Marocký tajine

Tajine

Marocký tajine je pokrm, který je naprosto charakteristický a tradiční pro Maroko. Popsal jsem vám lehce jídla v Maroku, nyní se zaměřím více na tento pokrm.

Kouzlo berberského tajine spočívá v nádobě kónického tvaru a delší přípravy (pomalého vaření). Pokud si chcete v Maroku tajine opravdu vychutnat, hledejte restaurace, kde vidíte oprýskané tajine nádoby na malých grilech. Věřte že mnohdy „vystylované“ restaurace s krásnými nádobami jídlo pouze naservírují do těchto nádob.

Jaké tajine můžete vyzkoušet?

Tento pokrm se dělá s několika druhy masa jako jehněčí, skopové, hovězí, telecí, kozí, kuřecí a rybí maso. A také v bezmasé variantě, obzvlášť zajímavá je varianta mandlí a sušených švestek.

Co je základem tajine?

Dobré brambory, koření, jak jsem již zmínil tak nádoba na tajine, kteoru si můžete v Maroku pořídit – více třeba v co si přivézt z Maroka.

Zde například co je třeba na jehněčí tajine – recept:

Jehněčí tajine

  • 1 kg jehněčího ramínka nebo kýty
  • 1 lžička koření Ras El Hanout
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička šafránového prášku (není nutné)
  • 3 lžičky mleté papriky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 3 lžíčky kurkumy
  • 1 lžička cayennského pepře
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku a 200 ml vody
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g datlí, 50 g rozinek a 50 g loupaných mandlí
  • 1 litr jehněčího vývaru z kostky
  • mořská sůl, na ozdobu i dochucení listová naťová petržel a čerstvý koriandr

To jen pro ilustraci, ale především platí, že můžete zkoušet a přizpůsobit si tento pokrm, se kterým se setkáte vyjma Maroka také v Tunisu. Receptů pak najdete na internetu spousta, proto jsem dal jen seznam surovin, stejně možná budete chtít jiný typ.

Základ je také naložení, ideálně přes noc. A nesmírně moc udělá kvalitní koření, to je mimochodem další věc, která stojí za to v Maroku koupit! Setkáte se zde s opravdu kvalitním kořením, né jen s drceným prachem v sáčcích 🙂

Koření Ras el Hanout

Toto koření v Maroku seženete i ve spoustě malých krámcích a obsah se všude trochu liší. Jde o kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín, kurkumu a dále další koření, která už ale bývají rozdílná a v rozdíných poměrech.

Tento pokrm vytváří různí lidé s různými postupy, často se použita citronová kůra naložená do oleje, používají se i různé druhy sušeného ovoce a několik druhů brambor.